Преди да пуснете новия си дизайн на уебсайт е необходимо да му направите поредица от тестове на всички възможни терминали за комуникация. Една малка грешка в кода, един визуален дефект или една “счупена” връзка, биха могли да се окажат пагубни. В тази статия ще Ви покажем 5 прости и изпитани метода за тест на новостартиращ проект.

1.Тествайте създадения от Вас дизайн на уебсайт от свой собствен личен опит.

Като за начало опитайте се да бъдете напълно обективни към уебсайта си. Поставете се в ролята на потенциален потребител и действайте спрямо очакванията му. Тествайте дизайна на уебсайта си на всички възможни платформи, с които разполагате – лаптоп, настолен компютър, мобилен телефон, таблет и т.н. Посетете всички страници, натиснете всички бутони, уверете се дали достатъчно бързо зараждат страниците, дали има счупени връзки или наличие на страници за грешки (404 error – препоръчително е да имате такава страница в сайта си).

2. Направете сондаж.

За да тествате интерфейса, по-добре е да се използва представителна извадка от потребители. Направете бета версия на проекта си и изберете потребители по Ваше усмотрение или социални групи от хора към които ще бъде насочен проекта. Чрез така създадените бета-тестери вие ще добиете по-добра представа за гъвкавостта и ергономичността на дизайна си. Приемайте негативните и позитивните коментари и се придържайте към тях, докато не създадете перфектният продукт.

тестване на уебсайт

3. Консултирайте се с близки и колеги

Към групата на така създадените бета тестери, покажете проекта си на Ваши колеги или близки хора. Накарайте да тестват уебсайта Ви пред вас на различни устройства. Изкарайте на показ емоцията им при интеракция и им задавайте конкретни въпроси относно отделни компоненти. Така вие ще успеете да валидирате получените резултати и да анализирате препядствията, пред които сте изправени за осъвършенстване на вашият уебсайт.

4. Поискайте мнение от дизайнери

Публикувайте проекта си в различни форуми за дизайн и специализирани групи в социалните мрежи като Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest и т.н. Гледната точка на професионалистите ще ви дадe още по-точни съвети и насоки за подобравяне на дизайна.

5. Публикувайте проекта си в сайтове за feedback

Ако нямате бета тестери, ограничени сте с времето или не посещавате често социалните мрежи – то това е един от най оптималните варианти за тестване на изработката на уебсайта. Така ще получите мигновено нужната “критика” към сайта от различни прослойки от индустрията и разбира се професионалисти.

Ако пък не знаете на какво да заложите и нямате конкретна идея, екипът на NextWebVision ще се ви помогне с цялостното изграждане на проекта ви.