Ако е дошло време да стартирате свой онлайн проект или пък собствен бизнес, то несъмнено няма как да минете без изработка на уебсайт. В тази статия ще Ви обясним най – разбираемо и точно как функционира един интернет сайт. Не е толкова трудно, колкото сте си представяли – просто се настанете удобно и се насладете на виртуалната разходка, която сме Ви подготвили.

Работилницата на Вашия уебсайт

За най – лесно си представете две отделни сгради на една голяма корпорация, които са във взаимовръзка и непрестанно се обменя информация и се обработват данни от техните служители. Точно така работи и интернет сайта. Нека да направим разходка в първата сграда, а именно Вашия браузър. В него вие имате възможност да въведете името на сайта или казано на по друг начин – домейна на сайта. По този Вие своевременно давате заявка, че искате да вземете определена информация от другата сграда, която всъщност представлява сървърът, който съхранява и защитава информацията. Но преди да Ви предостави тази информация, между двете сгради има канал, по който те комуникират или по – просто – говорят си на определен език.

Езиците за комуникация

  • HTML (HyperText Markup Language) – език, който използва използва тагове “<” “>”, които етикират текста и така се оказва точната последователност и как да се показва информацията в браузъра Ви. За написването му може да се използва прост notepad документ или компилатор. След запис на файла с разширение .html, вече набраната информация може да се покаже в текстова форма в браузъра Ви. Подчертаваме текстова, защото основната цел на HTML не е да разполага графично или цветово офермлениеto на интернет сайта. За това се грижи друг език – CSS.
  • CSS (Cascading Style Sheets) – това език подпомагащ визуализацията на HTML кода и има голям набор от инструменти за оформяне размера, цвета, големината и т.н. на шрифта, подреждането на отделните елементи по страницата на сайта, изобразяването на различни геометрични фигури, карета и други. CSS придава един завършен вид на страницата от дизайнерска гледна точка.
  • Javascript – това е език, чрез който вашият сайт ще стане по жив за публиката. Чрез него Вие може да създавате сайтове с изкачащи полета с важна информация или ще предразположи посетителят да извърши определено действие (например да остави свои координати за връзка, да се съгласи с общите условия на сайта и т.н.). Най – общо, чрез него се задават интерактивните дейности в сайта.

Има и други езици, които се използват за този вид комуникация – PHP, Perl, Python, но те се използват предимно в сървера за изпълнение на по сложни операции. За тях ще Ви разкажем в някоя от следващите ни статии.

Как работи един уебсайт