В тази статия ще ви запознаем с тенденциите, които започнаха и ще продължат да доминират през 2017 година. Важно е да уточним, че в тази статия няма да говорим за дизайн откъм код, а чисто визуалната изработка на уеб сайтовете. Ще научим защо именно тези тенденции доминират и с какво се отличават от предни години.

 

За да си добър дизайнер и за да доминираш в тази сфера, е абсолютно необходимо да следваш тенденциите в дизайна. Те са важна предпоставка да предоставяте на потребителя едно чудесно изживяване при посещение на уеб сайта ви, да породи точните емоции при сърфиране из съдържанието и да го превърнете в потенциален клиент. В последните години надпреварата на дизайнерите да създават все по-качествено, нестандартно и предизвикателно съдържание взема все по-голям превес.

Още през 2016 се забелязваше, че уеб дизайнерите започват да излизат от стандартната си рамка на работа. Колкото повече бяхме свикнали да гледаме добре подредени и симетрично структурирани уеб сайтове, толкова предпоставката за по-еднообразно потребителското изживяване се увеличаваше. Може би, това бе разковничето, което наложи нестандартното и рязко разчупване в лейаута, и по-точно в welcome частта на уеб сайта. Борбата за потребителско изживяване почна да взема превес дори и при “строгите” бизнес ориентирани сайтове.  

  1. Асиметричност

Все повече дизайнери започнаха да залагат на асиметричността в лейаута. Небалансирано разположените елементи от ляво и дясно на композицията, позволяват да се поставят няколко фокуса на вниманието. От друга страна пък това е отправна точка за поставянето на един единствен фокус, който да бъде ясно подчертан и обяснен. Пример за такива дизайни можем да дадем със следните изображения.

Примери за уеб сайтове издържани в подобен стил са: http://culture.pl/multimediaguides/  , http://dada-data.net/en/ , http://durimel.io/nel 

2. Цвят и геометрия

Освен на разчупен и нестандартен дизайн, през 2017 ще се радваме и на доста семпли структури. Комбинацията от цвят и геометрия е много актуална, когато искаме да предадем точно, ясно и просто послание. Така влияем по точно определен психологически начин на потребителя като изкараме точната емоция от посланието, заложено в криейтива. Пример за това можем да намерим в сайта на оргахим

Нека направим един анализ на криейтива.

Какво имаме тук? Следните компоненти – Цвят, геометрични форми и послание с нестандартен шрифт. Какво ни казва цвета? – В конкретния случай този цвят е символ на топлина и комфорт. Къде срещаме топлината и комфорта? У дома. От тук следва да направим асоциация и за фигурата в центъра на композицията.  Тя е съразмерна и има точно определени ъгли. Какво се сещаме когато видим ъгли и сме си отговорили на последния въпрос?.. Разбира се, че с тези ъгли правим асоциация със стените в дома. Следва и послание в центъра на геометричната фигура, което гласи следното: “ Цвят на годината | 2017”. От тук не можем да направим конкретно заключение, какво точно искат да ни кажат с този текст, но определено, че това е на мода и както следва ако сме решили да направим ремонт или да освежим къщата, ние се НАЛАГА да заложим на този цвят.

Това е един доста красноречив пример как семплото представяне на банера в началото на сайта ни крещи – КУПИ МЕ. Именно това беше и целта – да повлияем на психологията на потребителя да извърши действие в краткосрочен или дългосрочен план.

3. Шрифтове  

Разбира се, че добрият дизайн на уеб сайт не е нищо без наличието на шрифтове. Използването им в банерите и изображенията, както и в текстовете, задават насоката на “емоцията” на сайта.
Геометричните типове шрифтове като Futura, ITC Avant Garde, Proxima Nova и гугълските Poppins и Montserrat,  са в пъти по отличаващи се от нео – гротескните такива.

Те задават един малко по-агресивен и внушителен вид на сайта. Примери за това са:

Санс серифните шрифтове отново са актуални. Предмно се използват като декоративен елемент в творбата. Препоръчително е използването им когато правим по луксозни тип сайтове а и не само – тематиките са много. duhaihang.com or jennyjohannesson.com.

Monospaced шрифтове – нов изглед на пропорционалните шрифтове. Такива примери можем да видим в уеб сайтове като : admirhadzic.com, cuberto.com or designembraced.com.

  1. Типографията като основна част във визуалната реализация

Едно интересно и често използвано средство за предаване на послание и отличаване на даден елемент от визуалните реализации е големият и красив шрифт. Ето и малко примери:

Впечатление правят контрастът и самият тип шрифт. За да получим една по интригуваща визуализация, можем да добавим контрастен градиент като този:

Също така можем да заложим и на голям шрифт на първата буква в началото на главен параграф. Това определено ще задържи вниманието и вероятността да задържите потребителя на сайта си значително ще се увеличи.

Помощни материали:

https://www.awwwards.com