Какво трябва да гледаме преди да си поръчаме уеб сайт

  1. Избор на агенция / разработчик

Първата стъпка преди да си поръчате уеб сайт е да потърсите съответния професионалист, който ще свърши тази работа. Разтърсете се добре в интернет и проучете внимателно всяка една от агенциите. Едно от препоръчителните изисквания е да заложите не на агенцията с най-големите проекти, но и не на агенцията с почти никакви такива. Изберете агенцията, която ще подхожда най – добре на нуждите ви, която ще е близо до вас, когато изработва уеб сайта или когато възникне проблем при функционирането му. Връзката цена / качество е до някаква степен определяща в голяма част от изборите. Не се надявайте, че срещу много малка сума, ще получите уеб сайт с добър дизайн и множество функционалности.

2. Цели на проекта

Друга основна стъпка е да уточните целите на проекта, да създадете своебразна граница на идеите си. Определете основни и специфичните цели на заданието си. За основна цел може да изберете отправна точка, от където ще започните да градите проекта, а за специфични изберете стъпките за осъществяването на на основната. Така ще може да бъдете напълно сигурни какво ще излезе накрая.

3. Функционалности

След като сте “затворили” проекта в определени граници е нужно да определите функционалностите на сайта. Едни от основните и минимални изискуеми функционалности на сайта е да има поле за запитване, място където можете потребителя може веднага да се свърже с вас било то по електронната поща или по имейл, поле за смяна на езиците ако сайтът ви е многоезичен, галерия със снимки, продуктови каталози, фирмени презентации, цени, характеристики и т.н… Направете секция, която да показва актуалното място на бизнеса ви, така ще покажете на клиентите, че вие реално съществувате.

Функционалностите могат да много и различни – всичко зависи от целите на бизнеса и дизайна на лендинг страниците. Добрите лендинг страници имат функции, които позволяват по-добри конверсии в сайта при сърфиране.

4. Дизайн

Сайтът ви без дизайн би бил едно голямо нищо. Той е основополагащ за лицето на бизнеса ви в интернет. Подходящият дизайн се определя на база на бизнеса. За всеки бизнес визията задава сериозността на начинанията. Определянето на целевата аудитория, цветовите схеми, културата на аудиторията са в основата на избора.
Добре би било, да не кажем задължително, сайтът ви да съответства поне на минималните съвременни изисквания за дизайн на страниците – например, в днешно време е напълно задължително сайта ви да е напълно адаптивен към всички мобилни устройства и да се отваря еднакво бързо както на десктоп, така и на таблет или мобилен апарат. Разбирането на бизнеса би дало на разработчика една добра основа за изграждането на стабилен и функционално работещ краен продукт.

5. Мерки за сигурност

Тук е много добре да уточним, че мерките за сигурност са от изключително значение. Вземайки решение за защита на сайта още в зародиш, вие ще спестите много последващи разходи при евентуални проблеми или атаки. Много от хостинг агенциите предлагат основни пакети за сигурност, които поне минимално биха могли да защитят сайта ви. Друго, което е необходимо да предприемете като мярка за сигурност е инсталирането на сертификат за сигурност, който криптира данните и дава на крайния потребител изключителна сигурност при комуникация със системата. Тук можем да добавим, че наличието на такъв сертификат за сигурност е ранкинг фактор при оптимизиране на съдържанието за търсачките.

6. Оптимизация

Помислете много внимателно дали желаете сайтът ви да е видим в търсачките и изберете подходящият начин за изграждане на сайта. В момента повечето от всеобщо известните системи за подаване на съдържанието имат модули за оптимизиране, но има и такива, при които непредвиждането на оптимизация би било самоубийство – тук говорим за wix или нискобюджетни системи.
Оптимизирането е препоръчителен, но не и задължителен етап от последващото развитие на сайта. Помислете и отделете бюджет за този вид дейност, тъй като видимостта в търсачките е добър сигнал за потенциалните ви клиенти. Това е най-евтиният и дава най-дълготраен резултат на бизнеса ви – за разлика от платените рекламни кампании.